In het uitvoeringsplan zijn per beleidsdoel diverse concrete acties c.q. projecten beschreven inclusief de doelstelling voor 2023. Deze zijn allemaal opgestart of afgerond. De doelstellingen zijn gehaald of liggen in de lijn dat ze in 2024 worden gehaald .
Een aantal specifieke acties en projecten worden hieronder kort toegelicht.
Regionale Energie Strategie (RES)
In juni 2021 is de RES West Overijssel 1.0 vastgesteld door alle deelnemende gemeenten. In dit samenwerkingsverband vinden alle regionale afstemmingen plaats rondom de productie van duurzame elektriciteit en duurzame warmte. Er is sprake van veel kennisdeling en samenwerking. Gemeente Dalfsen heeft een doel van 100 Gwh in 2030 vastgesteld. In 2023 zou de RES worden geactualiseerd maar dit proces is vertraagd door beleidswijzigingen van de provincie ten aanzien van wind- en zonenergie. De RES 2.0 wordt naar verwachting in de tweede helft van 2024 aan de gemeenteraden aangeboden met daarin een voortgang van de plannen.
Transitievisie Warmte
In 2021 is met de input van vele inwoners, de Dorpen van Morgen en de woonstichtingen de transitievisie warmte gemaakt. In deze visie staat hoe de bebouwde omgeving stapsgewijs van het aardgas afgaat. Daarbij wordt een collectief en individueel programma uitgevoerd. De vervolgprojecten zijn opgestart zoals onderzoek naar de mogelijkheden voor warmtenetten en warmtepompen in woningen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een eenmalige Rijksuitkering. In 2022 is gestart met de uitvoering. In de wijken Polhaar en Centrum in het dorp Dalfsen zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd over een collectief warmtesysteem. Dit proces is in 2023 voortgezet en projectplannen zijn gemaakt voor volgende woonwijken. Daarnaast is een uitgebreide campagne gestart voor het individueel aardgasvrij verwarmen van woningen.
Energie neutraal verbouwen
Via deze actie krijgen inwoners hulp met het energieneutraal maken van hun woning. Vele webinars zijn georganiseerd en druk bezocht. De energiecoach heeft veel individuele adviesgesprekken gevoerd. Het resultaat is dat diverse woningen energieneutraal zijn en lokale ondernemers ervaring hebben opgedaan met de bijbehorende technieken en werkmethodes. Deze actie is begin 2023 afgerond en deels overgenomen in de reguliere warmteplannen.
Energieproductie
Het aantal woningen met zonnepanelen blijft onverminderd stijgen. Helaas stagneert de realisatie van grote duurzame energieprojecten vooral door netcongestie. Samen met de gemeente Zwolle is succesvol gelobbyd voor netuitbreiding. Ook in Lemelerveld en Nieuwleusen wordt het netwerk gemoderniseerd en uitgebreid. De uitbreidingsplannen zijn inmiddels opgestart maar nemen vele jaren in beslag. Totdat de noodzakelijke en gewenste uitbreiding is gerealiseerd, gebruiken we de tijd om plannen voor de opwekking van grootschalige energieproductie uit te werken.
In 2022 is het participatieproces gestart voor het maken van een energieplan voor windmolens en zonneparken in het zoekgebied Dalfserveld West. In 2023 is het proces voortgezet en afgerond met een vervolgaanpak. De vastgestelde ruimtelijke kaders voor grootschalige energieproductie helpen hierbij. Deze kaders bieden ook duidelijkheid voor de mogelijkheden elders in onze gemeente.
Tevens is een project gestart voor een regionale gebiedsvisie Samen met de gemeenten Zwolle, Staphorst en Zwartewaterland worden naast alle energieprojecten ook andere grote ruimtelijke opgaven in beeld gebracht en afgestemd.
Tot slot zijn nadere onderzoeken uitgevoerd rondom het energiebedrijf. Op basis van deze onderzoeken worden eventuele vervolgstappen in 2024 uitgevoerd.
Gemeentelijke panden
In 2021 is een integraal duurzaamheidsplan vastgesteld voor de gemeentelijke panden. De bijbehorende acties voor 2023 zijn opgestart of gerealiseerd. De eenmalige middelen voor het uitvoeren van het klimaatakkoord worden ingezet voor het versnellen van de uitvoering.
Uitvoering gemeentetaken klimaatakkoord
Een deel van de taken uit het landelijke klimaatakkoord worden door gemeenten uitgevoerd. Daarvoor is een structurele rijksuitkering beschikbaar gesteld. Medio 2023 is de eerste uitkering ontvangen en is gestart met de werving van extra personeel. Voor de extra inzet worden de acties en projecten uit het uitvoeringsplan opgeschaald c.q. versneld.
Energiearmoede
Vanwege de energiecrisis is bij vele inwoners sprake van energiearmoede. Team duurzaamheid maakt onderdeel uit van de Taskforce Energiearmoede. Een intensief begeleidingsprogramma is gestart om slecht geïsoleerde woningen van hulpbehoevende inwoners door lokale ondernemers te isoleren. De kosten worden betaald vanuit een landelijke eenmalige uitkering.